Zij van de buren op het Oudekerksplein

Historische datum 13 februari 1792 | Notaris Leonard  Beels

De bewoners doen geen oog meer dicht en zijn daarom weinig gelukkig met de hoererijen in hun buurt. Als de dames door het vuur in hun rokken bijna een grote brand veroorzaken is de maat vol. Jan Kuel, een commenijswinkel doende (kruidenier), een leestemaker en een kruier doen een boekje open over hun naaste buren op de hoek van het Oudekerksplein en de Sint Anne dwarsstraat.

Tussen hen in woont Johanna Lind, die hen het leven goed zuur maakt. De overlast bestaat eruit dat Johanna met andere vrouwlieden, die daar soms meerdere dagen en nachten achtereen verblijven, 's avonds en 's nachts voorbijgaande manspersonen aanroepen; en als het eindelijk lukt ze naar binnen te lokken, 'hoererij pleegen'. Het ergste is nog, je hoort het de wat geschokte kruidenier bijna stamelen:

't geen zij getuigen duijdelijk kunnen zien, doordien de deur van het huijs gemeenlijk open staat, en de lamp in het bed brandende.'

Daarnaast zijn de buren doorlopend 'braaf beschonken', wat natuurlijk voor veel lawaai en leven in huis zorgt, met op het hoogtepunt de 'allerijsselijkste vloeken'. Als de buurtbewoners na weer een doorwaakte nacht komen klagen krijgen ze alleen gescheld naar hun hoofd.

Johannes Mens, de leestemaker, en Willem Mulder, de kruier, hebben daarnaast nog iets verontrustenders gezien. Johanna is in de middag alweer dronken en gooit om onduidelijke redenen gloeiende kolen naar één van haar vriendinnen. Diens rokken vatten direct vlam en ze vlucht al 'brand!' roepende de straat op. De getuigen vertellen voor de notaris hoe zij het vuur van de hoer hebben geslagen, ook de vlammen in huis hebben gedoofd en toen, uiteraard, meteen weer zijn vertrokken.

Het is genoeg. De buren van het Oudekerksplein willen hun nachtrust terug, en maken zich zo ongerust over brand dat ze de Hoofdofficier van Justitie om assistentie hebben verzocht. De getuigenverklaring voor de notaris wordt onder ede herhaald. Het Oudekerksplein werd hierna wie weet heel even vrij van hoererijen.

Locatie
Tags

18e eeuwAttestatieBurengeruchtBrandProstitutie
Deel artikel

     
Geplaatst op

19 januari 2017
Auteur

Redactie
Bron

   Attestatie
Tags

18e eeuwAttestatieBurengeruchtBrandProstitutie
Gerelateerd

Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen