Niet-zo-heerlijk avondje

Historische datum 12 december 1749 | Notaris Cornelis Staal

De pakjesavond van de bewoners van de Haarlemmerdijk verliep waarschijnlijk niet helemaal volgens plan. Een groep onruststokers lijkt het speciaal op Sint-Nicolaaslekkernijen te hebben gemunt.

Buren van de Haarlemmerdijk en -dwarsstraten vertellen op verzoek van de Hoofdofficier wat zij hebben gezien.

Het begon allemaal toen bakker Jan Oelderick te horen kreeg dat een 'kwaaddoender' de broodmand van zijn dienstmeid had afgenomen. Hij begaf zich snel naar de plek des onheils en trof voor het huis van de Weduwe Foreest een groep mensen aan. Als hij rake klappen krijgt van iemand die later als 'David' werd aangewezen, kan hij nog net vluchten naar zijn bakkerij.

Later die dag duiken mannen die aan hetzelfde signalement voldoen op in een 'koekjesbakkerij', ook op de Haarlemmerdijk, bij de Buiten Oranjestraat. Zij hangen wat baldadig rond totdat één van hen besluit tot een 'oortje' pepernoten. De situatie escaleert als zij hierna 'letters van hun naam in banket' eisen. De bakker probeert ze nog met zachte hand het pand uit te krijgen, maar wordt zo geslagen dat hij 'agter over op zijn stoep nederviel'.

'wat zult gij met pepernooten doen, koop banket!'

Daarmee was de strooptocht rond de Haarlemmerdijk nog niet afgelopen. Vijf messentrekkers accepteren het niet als Frans d'Avina hen niet van drank wenst te voorzien en hoewel het niet lukt om binnen te komen, weten zij toch op brute wijze een vaatje door het raam te gooien.

Het spoor van vernieling leidt vervolgens naar de Brouwersgracht, waar de groep verder blijkt te zijn aangegroeid. Daar zoeken ze nog meer ruzie met toevallige voorbijgangers. En het bleef nog lang onrustig in de Haarlemmerbuurt.

Tags

18e eeuwCornelis StaalAttestatiePakjesavondBurenruzieGeweld
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen