Wanorde aan de Westermarkt

Historische datum 10 juni 1744 | Notaris Cornelis van Homrigh

Op 10 juni 1744 liet Willem Vetkoper, een schoolmeester van de Westermarkt, een aantal getuigen een verklaring afleggen over zijn nieuwe buurman. Deze zou namelijk nogal wat overlast veroorzaken. Niet alleen voor voorbijgangers, maar ook voor Willem en zijn scholieren.

Een huisgenote van Vetkoper, een collega en een werknemer van het pothuis om de hoek komen aan het woord in de verklaring afgelegd voor notaris Van Homrigh. Alledrie de getuigen verklaren dat er vreemde geluiden van de zolder van de buurman komen. Trommelen, stampen, met kogels en andere voorwerpen rollen en smijten - de lessen van meneer Vetkoper worden hierdoor ernstig verstoord.

'op de vliering te dansen en zingen alle zoorten van lichtvaardige liederen'

De herrie is echter niet het enige probleem dat zich voordoet op de Westermarkt. Volgens de huisgenote van Vetkoper, zou de buurman ook 'zo een menigte van water' op de vliering hebben gegoten dat het 'op het hoofd van hem en zijne scholieren, met ontelbare droppelen doordruijpt'.

De overlast nam ernstiger vormen aan toen 'een balk van de muur was afgeweeken' en grote spijkers door het plafond werden geslagen. Toen de scholieren een psalm inzetten om de schooldag af te sluiten, begon de buurman ook nog eens 'op de vliering te dansen en zingen alle zoorten van lichtvaardige liederen' waarna het 'ondragelijk geweld van op de grond te trommelen, te stampen en te klappen werd gecontinueert'.

Hoe lang de buurman het leven van meester Vetkoper zuur heeft gemaakt is helaas niet bekend.

Tags

18e eeuwAttestatieBurenruzieCornelis van Homrigh
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen