Melijn misdraagt zich opnieuw

Historische datum 14 februari 1656

Het boterde niet tussen Peter Stuyvesant en Cornelis Melijn in de jaren vijftig van de zeventiende eeuw. De directeur van de kolonie had Melijn eerder al voor de rechter gedaagd vanwege een financiële kwestie, en nu waren de twee wederom in een conflict beland.

Melijn had die financiële kwestie aan de kant kunnen schuiven en zon nu vast en zeker op wraak. Deze keer lijkt hij een groep Indianen om de tuin geleid te hebben en later ook nog omgekocht. Predikant van de kolonie Wilhelm Grasmeer verklaart dat hij heeft gehoord dat Melijn tegen 'de wilden' had gezegd dat Stuyvesant ze wilde vermoorden, nadat Fort Amsterdam versterkt was.

'omdat Cornelis Melijn haer gezegt hadden dat den directeur Stuyvesant haer wilde komen doodtslaen'

De Raritans en Manhattans, de Indianenstammen rond de kolonie, waren – naar eigen zeggen – door Melijn betaald om Stuyvesant te vermoorden. Dit wilde de Raad van de kolonie koste wat kost voorkomen en die bepaalde dan ook dat Stuyvesant alleen buiten het fort mocht komen onder bescherming. Stuyvesant, die bekend staat als een weerbarstige, eigenwijze directeur, wilde zich daar natuurlijk niet aan houden. Deze lage streek van Melijn zou nog een staartje krijgen!

Tags

17e eeuwHendrik SchaefAttestatieNew YorkNieuw AmsterdamStuyvesantIndianen
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen