​In memoriam: Petra Schoenmaker


Zaterdag 24 oktober is Petra Schoenmaker overleden. Ze was nog maar 54 jaar oud en één van onze trouwste en liefste vrijwilligers. In 2016 werd Petra - als Petra S - lid van onze Alle Amsterdamse Akten-club, nadat ze eerder al vele duizenden Amsterdamse ondertrouwakten had geïndexeerd in het project Ja! Ik wil van de Universiteit Utrecht. De afgelopen jaren heeft Petra bijna 20.000 akten geïndexeerd.

Toen we in 2018/2019 begonnen met Crowd leert Computer lezen, was Petra weer één van de eersten die enthousiast meedeed. Voor het interne project heeft zij de meeste scans van ons allemaal gecontroleerd en voor het externe project was ze wederom een topcontroleur. En dan betrof het ook nog akten in de moeilijkste categorie, zoals die van de 17e-eeuwse notarissen Benedict Baddel en Henrick Schaeff. We kunnen gerust stellen dat Petra de computer geleerd heeft het handschrift van notaris Henrick Schaeff te lezen, waardoor binnenkort duizenden documenten over het dagelijks leven in de Jordaan en van zeelieden over de hele wereld beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Op het forum meldde Petra vaak prachtige nieuwe vondsten in de akten van deze notarissen over beroemdheden als Peter Stuyvesant en Rembrandt. Nadat er in 2018 bekend werd dat een nieuw portret door Rembrandt was ontdekt, dook Petra weken de archieven in om een poging te doen om deze 'Jonge man van Rembrandt' te identificeren. De resultaten presenteerde zij op een bijeenkomst in het Stadsarchief en ze schreef er artikelen over voor Ons Amsterdam en Alle Amsterdamse Akten.

De afgelopen maanden worstelde Petra met haar gezondheid. Op de website kanker.nl schreef zij hierover openhartige, optimistische en ontroerende blogs. Zaterdag 24 oktober is zij veel te vroeg overleden. Wij zullen Petra herinneren als lieve, optimistische collega en als een topvrijwilliger die zich op bijzondere wijze heeft ingezet om de geschiedenis van Amsterdam te ontsluiten, maar vooral zullen we onze Petra S. ontzettend missen.

Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen