Tronies van Rembrandt

Historische datum 7 februari 1711

Tronies van Rembrandt komen we met enige regelmaat tegen in boedelinventarissen. Maar welke tronies? Zelden zijn ze geïdentificeerd. Zouden we straks, met meer data voorhanden, deze puzzels op kunnen lossen?

Isaac Rooleeuw, een koopman en kunstverzamelaar die ooit het Melkmeisje van Vermeer aan de muur had hangen, overleed in 1710. In zijn sterfhuis in de Stilsteeg werd opgetekend wat hij bij zijn overlijden aan bezittingen had staan. Dit was vanwege een faillissement niet wat het ooit geweest was, maar toch had hij nog een aantal boeken en schilderijen. Rooleeuw bezat naast zaken als een lege tabakskist, een degen en vier pruiken onder meer 'een geselschap van Frans Hals', een 'boere geselschap' van Metsu en 'eenige paardjes van Wouwerman'. Het 'Nieuwsgierige Aagje' van Metsu werd verreweg als het duurste schilderij uit zijn boedel getaxeerd, op 100 gulden.

De Rembrandts werden overigens op 18, 6 en 15 gulden geschat. Dat was minder dan zijn bed en hoofdkussen...

'een tronie van Rembrant met een vergulde lijst f 6:-'

Literatuur

Ruud Lambour, 'Het doopsgezind milieu van Michiel van Musscher (1645-1705) en van andere schilders in zeventiende-eeuws Amsterdam: een revisie en ontdekking' in Oud Holland 125 (2012) nr. 4, pp. 193-214.

Tags

18e eeuwGerard BurghoutBoedelinventarisKunstRembrandt
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen