Vermakelijke vervolgverhaaltjes

Notaris Daniel Bredan

Steeds meer vrijwilligers werken enthousiast mee aan Alle Amsterdamse Akten op Velehanden.nl. Vrijwilliger Petra S. schrijft waarom zij dit zo leuk vindt en de over vondsten die zij daarbij doet.

Wat ik bij dit project erg leuk vind, is het feit dat je kunt kiezen voor 1 bepaalde notaris en vervolgens meerdere pagina's min of meer op volgorde toegewezen kunt krijgen. Niet alleen leer je het handschrift zo goed kennen, er blijken zich kleine, vermakelijke vervolgverhaaltjes te ontvouwen.

In november en december 1631 kwam ik een aantal kleine attestaties tegen, bij Daniel Bredan, waarvan je op het eerste gezicht denkt 'nou én?' - zoals een dienstmeisje dat een blauwe kan met Franse wijn gaat halen bij een wijnkoper. Waarom daarvan een akte laten maken? En waarom vermelding van het soort kan? Maar gaandeweg wordt duidelijk dat de notaris niet enkel stil op kantoor zat te schrijven. Hij trok er ook op uit; met de impostmeester van de wijnen en met de roedrager.


Zo kwam ik een akte tegen waarin de impostmeester zijn beklag deed van het verhandelen van bier en wijn op de 'St. Teunismarkt'. In de akte daaronder, betrapte notaris Bredan zélf het eerdere dienstmeisje met een blauwe kan. Eerst kiept ze hem snel leeg, maar later vond de notaris de kan alsnog.... onder de rokken van de meid. En dan probeer ik me voor te stellen hoe dat eruit zag:

'Van die keurig geklede mannen die zo van een schilderij van Rembrandt kunnen afgestapt zijn en zo'n meisje van Vermeer met schenkkan...'

Tags

vrijwilligers
Deel artikel

     
Geplaatst op

15 november 2016
Auteur

Redactie
Tags

vrijwilligers
Gerelateerd

Externe link

   Alle Amsterdamse Akten op Velehanden.nl
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen