Meester Timmerman

Historische datum 5 februari 1669 | Notaris Anthony van de Ven

VeleHanden-deelnemer Petra S. stuitte op een timmerbestek uit 1662 voor in een nieuwbouwhuis aan de Herengracht. De opdrachtgever: vice-admiraal Isaac Sweers, die ooit Cornelis Tromp uitdaagde tot een duel en tien jaar later dodelijk getroffen zou worden in de Slag bij Kijkduin.

De overeenkomst met meester timmerman Lambert Jansz omvatte alles van secreten en prieeltjes in de tuin tot alle vloeren, trappen en kozijnen; van de bedstede van de dienstbode tot de planken in de voorraadkamer aan toe. Maar ook de luxe afwerking en bekleding van de schoorsteenmantel viel onder de afspraken. Dit alles voor een bedrag van 760 guldens. Hier moest de aannemer nog wel de drank en het bier voor de timmerlieden van verzorgen.

'op extraordinaire wijse met Italiense becledinge'

Het pand lag destijds tussen de te bouwen huizen van Jan Corver en Samuel Gerincx en had een stal aan de Reguliersdwarsstraat. Daarna woonden er diverse burgemeesters en schepenen, waaronder Jan Six. In de achttiende eeuw werd het naar de nieuwste modes verbouwd en er is daarom weinig overgebleven van het zeventiende-eeuwse interieur. Dankzij deze akte weten we nu toch hoe het eruit heeft gezien en wat het geheel kostte.

'van greenen eepen eijcken ofte noteboomen hout, doch alles massieff'

Het pand staat er nog steeds: Herengracht 481. Er zijn nu geen zeehelden maar vooral advocatenkantoren gevestigd.

Transcriptie

Lees hier de transcriptie (.pdf)

Tags

17e eeuwBestekHerengracht
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen