Martin 
Lindouw

Notaris van 1704 - 1719

Status project Lopend

In de protocollen van de lutherse Martin Lindouw zijn alle soorten akten samengebundeld, wat tijdens het invoeren prettig is voor de afwisseling. De akten zijn afwisselend in een heel net en een wat lastiger handschrift geschreven. Onder zijn brede clientèle bevinden zich vanaf 1715, toen hij van de Singel naar de Sint-Antoniesbreestraat verhuisde, veel Sefardische en Asjkenazische Joden.
Singel bij Bergstra...  +1
  Bekijk alle locaties

Schilderszoon Lindouw werd in 1704, op 32-jarige leeftijd, benoemd tot notaris en zou dit beroep blijven uitoefenen tot zijn dood in 1719. Zijn zoon Nicolaas koos voor een ander vak en werd edelsmid.

De diverse akten in Lindouws protocollen vertolken vooral het dagelijkse leven uit de eerste twee decennia van de achttiende eeuw.

  • Voorbeeld

    Handschrift 1

  • Voorbeeld

    Handschrift 2

Verhalen uit de akten van deze notaris

'Seer beestagtigh en brutaal' 

Er waren veel vrouwen in vroegmodern Amsterdam die zwaar te lijden hadden onder hun gewelddadige, alcoholistische of ontrouwe echtgenoten. Maar achter de deur van een huis op de Fluwelenburgwal waren het een jonge vader en zijn babyzoontje die door...
Lees meer  

Drankzuchtig in Zeeland 

Engelbert Sweerts, rondreizend handelaar, liet in zijn 'continuele dronkenschap' een spoor van vernieling achter in Zeeland en Amsterdam. Zes vrouwen verklaren over de dreigende ondergang van zijn huishouden.
Lees meer  

Locatie(s) Martin Lindouw

Singel bij Bergstraat
1704-1715
Sint Antoniebreestraat
1715-1719