Hendrik Daniel  
van Hoorn

Notaris van 1757 - 1787

Aantal akten 3.224  | Status project Klaar

Mr. Hendrik Daniel van Hoorn tekende bijna uitsluitend attestaties op voor de Hoofdofficier. Het handschrift kan even wennen zijn, maar het achttiende-eeuwse straatleven bij deze notaris zal veel goedmaken. In de hoofdrol: tappers, dienstmeiden, brekend glas en oudhollandse scheldwoorden.
Keizersgracht tusse...  +4
  Bekijk alle locaties
Verhalen uit de akten van deze notaris

Illegale uitgaven van Jean Jacques Rousseau 

Op 17 november 1762 werd ten behoeve van uitgever Marc Michel Rey een verklaring afgelegd voor notaris Hendrik Daniel van Hoorn over illegale praktijken van uitgever en boekverkoper Johan Hendrik Schneider. Schneider zou illegale drukken verkopen va...
Lees meer  

'Hoe komt Mietje dood?' 

Hoe kwam Mietje aan haar eind? Werd ze vermoord in haar bedstee, of was het toch een zelfverkozen dood? Buren en de huisgenoot spreken elkaar tegen - en opeens bevindt notaris Van Hoorn zich middenin een moordzaak.
Lees meer  

Bijltjesdag ***live*** 

30 mei 1787 gaat de geschiedenis in als Bijltjesdag. Tweehonderddertig jaar geleden klonk het eerste rumoer vanaf de Oostelijke eilanden. De ontwikkelingen kunnen uur voor uur gevolgd worden vanuit de ooggetuigenverslagen in de notariële akten.
Lees meer  

Paradijsvogels 

Er bestaan prenten van het achttiende-eeuwse straatleven van Amsterdam, waarop ook bedelaars en straatartiesten figureren. Deze paradijsvogels blijken soms echt te hebben bestaan.
Lees meer  

Een kousenwinkel in de vuurlinie 

Bijltjesdag. Terwijl Nederland op de rand van een burgeroorlog tussen patriotten en orangisten staat, slaat in Amsterdam de vlam al in de pan. Na plunderingen in de stad trekken oranjelievende scheepstimmerlui zich terug op de Oostelijke eilanden, h...
Lees meer  

De nachtelijke avonturen van Pieter Calkoen 

Een keurig heer wordt in een steeg opgepakt wegens onzedelijk gedrag. Hij trekt zijn beurs en denkt alle sporen uitgewist te hebben, maar vergeet de getuigenverklaring van de nachtwachten die zij afleggen voor de notaris.
Lees meer  

Locatie(s) Hendrik Daniel  van Hoorn

Keizersgracht tussen Leidsestraat en Amstel
1757-1760
Herengracht tussen Leidsestraat en Amstel
1761-1766
Spinhuissteeg
1767-1769
Keizersgracht tussen Leidsestraat en Amstel
1770-1777
Herengracht tussen Leidsestraat en Amstel
1778-1787