Mattijs 
Maten de Jonge

Notaris van 1719 - 1758

Aantal akten 14.752  | Status project Klaar

Mattijs Maten de Jonge deed aan massaproductie. Na zijn studie rechten in Leiden, heeft hij in Amsterdam bijna veertig jaar zijn vak als notaris én advocaat uitgeoefend. Als daar geen mooie verhalen uitkomen...
Keizersgracht tusse...  +3
  Bekijk alle locaties

In die vier decennia produceerde de remonstrant Maten de Jonge ruim 150 protocollen en omdat hij zijn akten door de jaren heen door bleef nummeren, weten we dat die boeken meer dan 15.000 akten bevatten. Verwacht bij hem vooral zakelijke contracten en bevrachtingscontracten voor kooplieden in binnen- en buitenland.

Verhalen uit de akten van deze notaris

Een verdwenen schat 

Op 13 januari 1729 werd het schip ‘De Jonge Abraham’ voor de kust van Venezuela in beslag genomen door twee Spaanse oorlogsschepen. Kapitein Gerbrand Pranger dacht slim te zijn, hij stuurde zijn opperstuurman er in het geheim op uit om het handelsge...
Lees meer  

Gevangen op zee 

Dappere (of overmoedige) handelslui trekken richting vijandig gebied. Hun ervaringen leggen ze vast bij notaris Mattijs Maten de Jonge.
Lees meer  

 

Kort nadat zij met hun schip in Bordeaux zijn aangekomen, krijgen de kok en twee matrozen de opdracht om een verstopte doos met 'chits' op te graven.
Lees meer  

Locatie(s) Mattijs Maten de Jonge

Keizersgracht tussen Brouwersgracht en Raadhuisstraat
1719 - 1724
Ramskooi
1725 - 1730
Herengracht tussen Brouwersgracht en Raadhuisstraat
1731 - 1750
Keizersgracht tussen Brouwersgracht en Raadhuisstraat
1751 - 1758